Passa al contingut principal

HISTÒRIA

L'any 1920 irromp a la vila marinera de Sant Pol de Mar la pràctica del futbol. Es seleccionà el primer equip, format per Salvador Vives, Pepito Rovira, Antonio Coll, Pepe Balam, Agustí serra, Aleix Nualart, Jaume Sauleda, Francisco Castellà, Joan Gispert, Martí Vidal, Salvador Arañó, Magí Vives, Jaume Figueres, Manuel Güera i Francisco Gratovil[3]. Així i tot anys abans ja es té constància que un grup de joves Santpolencs començaren a practicar aquest esport. En aquells temps ja es disputaven partits contra equips de la comarca. Fins l'any 1933 l'entitat s'anomenava com a F.C. Santpolenc o C.E. Santpolenc, a partir d'aquesta data el club passà a anomerar-se AT.C. Sant Pol, concretament a partir del 10 de Desembre de 1933.
Primer Equip, Anys 20
Passant per moltes angúnies i vicissituds, el club va anar tirant endavant amb l’empenta de bona part del poble. Els anys 30, 40 i 50 varen ser especialment durs, amb la Guerra Civil i la posterior Postguerra, però amb tot i això hi va continuar havent futbol a Sant Pol.[4]
Primer Equip, Anys 30

Primer Equip, Anys 40

Primer Equip, Anys 50
Més endavant, durant un període de temps no massa llarg de l’AT.C. Sant Pol, hi va haver intermitències a l’hora de tenir equips en competició. Entre els anys 1955 i el 1967, una temporada hi havia primer equip i una altra juvenil. En els anys 80 és quan el club comença a disposar de diferents equips de futbol de base amb regularitat: un juvenil, un infantil, un primer equip, un equip “Amateur”(categoria aficionats) i fins i tot la temporada 83-84 el primer equip aleví.
Primer Equip, Anys 60

Primer Equip, Anys 70

Primer Equip, Anys 80 
Del planter santpolenc n’ha sortit un bon nombre de jugadors que han jugat en categoria Nacional: Entre d'altres, en Lluís Sagristà, en Víctor Cardona, en Nils Puchades i el destacat LLuís Carreras, que ha jugat en diferents equips de la Primera Divisió espanyola (FCBarcelona, At. Madrid, Real Mallorca....) i que ha entrenat equips com el CE Sabadell FC, al qual va fer ascendir a la Segona Divisió “A” la temporada 2010-11[5], el R.Zaragoza i el Sagan Tosu FC, entre d'altres.

L’any 1991, l’AT.C. Sant Pol es va fusionar amb el futbol base de la S.E.I.R. l’HOTEL, començant sense cap mena de dubte l’etapa més brillant del club pel que fa a futbol formatiu.[6] A partir d’aquesta data es va començar a disposar d’equips en totes les categories, dels més petits fins al primer equip, a més de comptar des d’aquelles dates amb un equip de veterans, format per exjugadors del club. En aquells temps es va arribar a comptar amb 17 equips federats. Gràcies a l’esforç i al treball realitzat en les categories inferiors, avui en dia l’Atc Sant Pol s’ha convertit en un referent del futbol base a escala comarcal i provincial.
Primer Equip, Anys 90 

Temporada 2000 - 2001 
La temporada 2007 - 2008 per fi es va inaugurar l'esperada gespa artificial. El club al llarg del període d'obres al Mpal. Sot del Bagueny va disputar els seus partits com a local al poble veí de Sant Cebrià de Vallalta. El dia 1 de Maig del 2008 es va inaugurar la nova superfície de joc amb presència de les autoritats federatives i municipals. El Primer Equip i el Juvenil van disputar respectius partits amb el CE Mataró.
Temporada 2007 - 2008 
Inaugruació Gespa Artificial 
La temporada 2013 - 2014 el Primer Equip aconsegueix l'ascens a Segona Catalana[7] marcant el gol de l'ascens en el darrer instant de l'última jornada de lliga. Aquest ascens a Segona Catalana enceta una nova etapa pel que fa a la categoria Sènior. El primer equip, amb molt de treball i constància per part de jugadors i tècnics, aconsegueix consolidar-se en una categoria molt competitiva. Aquesta bona marxa del futbol Sènior s’ha vist reforçada amb l’ascens de l’equip “B” a Tercera Catalana la temporada 2018-2019. L’any 2015, coincidint amb l’estrena a la Segona Catalana, s’inaugura l'obra de la coberta de la tribuna, afegint així una nova imatge a l'històric camp de Sot del Bagueny. El mateix any, amb motiu del 95è aniversari, el Club és distingit per l’Ajuntament de Sant Pol amb la Medalla d’Or del consistori.[8] Entre els projectes impulsats en l'etapa més recent cal destacar el Campus de Tecnificació d’en Lluís Carreras[9] que, des del 2013, reuneix cada estiu a centenars de nens i nenes que reben el mestratge d’aquest professional del futbol i referent històric del club.
Temporada 2013 - 2014. 
Campions 3cat G4. 
Un altre projecte, també molt destacat, impulsat des del club és el del torneig juvenil “THE CUP”[10] que des del 2016 converteix, per uns dies, Sant Pol en la capital del futbol formatiu d’alt nivell. Aquest torneig, que reuneix des de la seva creació als principals clubs de la lliga espanyola com el FC Barcelona, RCD Espanyol, Girona CF, R. Madrid o At. Madrid, ha anat creixent, edició rere edició, en interès futbolístic i mediàtic. Per primera vegada, l’estiu del 2018, hi va haver una transmissió televisiva en directe des de Sot de Bagueny gràcies a la cobertura que TV3 va fer dels partits del torneig.[11]
5
The Cup 2018
El club arriba al seu centenari amb una força social i esportiva de més 350 associats i d’una vintena d’equips federats de gairebé totes les categories tant masculines com femenines. Entre totes elles mereix una atenció especial la del futbol adaptat per nens i nenes. L’At.C Sant Pol és el primer club del Maresme en incloure aquesta categoria en la seva estructura esportiva.

COMMEMORACIONS:

50è aniversari: L'any 1970 el club va aconseguir arribar als 50 anys de vida superant moltes dificultats i adversitats. Ferran Pomés i Roca va ser elegit president aquella temporada i junt amb la seva nova junta van donar un nou impuls al club. L'At.C. Sant Pol aquella temporada militava a Segona Regional al grup primer, província de Girona i competia amb importants conjunts com el Lloret CF, el Bescanó CE, el Portbou CE i un gran conjunt com era el Girona "B" CF. D'aquesta temporada en destaca la històrica victòria, contra tot pronòstic, al camp del Girona on el Sant Pol va imposar-se per 1 gol a 2.

75è aniversari: L'any 1995 el club, sota el mandat de Manuel Mombiela Simón, va portar a terme diferents actes de commemoració i celebració dels 75 anys de vida del club. Els actes més destacats varen ser: L'organització del II torneig 12 Hores de futbol base (27-5-1995), una missa pels difunts de l'At.C. Sant Pol, una conferència a càrrec de Lluís Canut, un sopar commemoratiu a l'Hotel Gran Sol, el lliurament de plaques als expresidents del club, es va disputar un partit de futbol entre els Veterans de l'At.C. Sant Pol i l'equip de TV3 i es va realitzar una edició d'un llibre que recollia tota la història de l'At.C. Sant Pol fins a aquell moment, amb les fotografies de P.Sauleda i d'altres col·laboracions.

Partit 75è aniversari TV3 
Font: J. Piqueras 

Centenari: L'any 2020 amb Jordi Sauleda Carreras de president s'està portant a terme els actes de commemoració del Centenari de l'At.C. Sant Pol. La comissió del centenari va realitzar un programa farcit d'actes repartits per tota la temporada 2019 - 2020. En destaca el sopar presentació, el Trofeu del centenari que va disputar el primer equip del Sant Pol amb el primer equip del Palamós C.F. amb resultat final de 2-0 pels locals, els homenatges als exjugadors més veterans i a les plantilles campiones, el concurs de dibuixos, els Trofeus del Centenari del futbol base amb equips de primera línia com (Rcd Espanyol, FC Barcelona, CF Girona, Selecció del Maresme, C.E. Sabadell C.F, CF Montañesa, etc). També s'està preparant un documental que reculli les experiències d'aquest 100 anys d'història a càrrec del periodista Eduard Boet i el seu equip de col·laboradors, la realització d'un sopar de celebració i una exposició de material històric, entre d'altres.

Passat i Present de l'At.C. Sant Pol
Jugadors més grans de 70 anys amb el Primer Equip
Trofeu del Centenari Agost 2019
Acte presentació del Centenari a la Federació Catalana de Futbol
Carreras, Boet, Brusca, Zanca (Alcalde), Soteras (President FCF),
Mussa, Tobella, Sauleda (President At.C. Sant Pol),
Anoro, Jiménez (Delegat FCF Maresme) i Hernández. 
Panoràmica 100 foto de família de tot el club.
Acte de presentació Octubre 2019

Referències:

3.       [Suriñach,J.R (1986).Històrietes Santpolenques. El Foot-ball.Sant Pol de Mar. ] LLibre Històrietes Santpolenques
4.      Vídeo imatges històriques primers anys Canal youtube de l'At.C. Sant Pol, vídeo de Joaquim Sauleda. Realitzat per P.Sauleda
5.      Lluís Carreras ascens 2a Pàgina web CCMA 324
6.      Vídeo imatges històriques inici futbol base anys 90 Canal youtube de l'At.C. Sant Pol, vídeo de Joaquim Sauleda
7.      Revista ENS n77 Campions! Arxiu PDF Revista municipal Sant Pol de Mar ENS juny 2014
8.      Medalla d'or Pàgina web Ajuntament de Sant Pol de Mar
9.      Campus Lluís Carreras Pàgina web Campus Lluís Carreras
10.    The Cup Pàgina web torneig The Cup
11.    Partit The Cup Sant Pol - FC Barcelona 2018 Pàgina web CCMA TV3 a la carta

12.    Història club Pàgina web At.C. Sant Pol


Entrades populars d'aquest blog

ESTADÍSTICA JUGADORS PRIMER EQUIP S.XXI

ACTUALITZAT 12/5/24  PARTITS OFICIALS JUGATS I GOLS REALITZATS AMB EL PRIMER EQUIP. SEGLE XXI PITXITXIS Palmarès: ******  Adrià Pacheco **** German Valle ** Jordi Cantano i Moha Waggeh * David Roca, Jordi Luna, Octavi Anoro, Yero Bailo, Sergi Jimenez, Shuta Seki, Carlos Balcells, Joan Planas. -  Temp. 2002 - 2003:  *1/2 temp*  Octavi Anoro/ Reyes (5) , David Roca (3)  i David Alaminos (2) -  Temp. 2003 - 2004:   Jordi Cantano (16) , Octavi Anoro i Josep Zaragoza (9) -  Temp. 2004 - 2005:   David Roca (14) , Octavi Anoro (10) i Ricard Ripoll (9) -  Temp. 2005 - 2006:   Jordi Luna (14) , Octavi Anoro (8) i Luís García (7) -  Temp. 2006 - 2007:   Jordi Cantano (11) , Carlos Verde (9) i Jordi Luna (8) -  Temp. 2007 - 2008:   Octavi Anoro (16) , Sergi Jimenz (8) i Xavi Riera (7) -  Temp. 2008 - 2009:   German Valle (28) , Jordi Cantano (18), Marc Rodríguez (15) -  Temp. 2009 - 2010:   German Valle (16) , Octavi Anoro (10), Ricard Ripoll/Domingo Bautista (6) -  Temp

JUGADORS/ES CATEGORIA NACIONAL

Diversos són els jugadors i jugadores que han jugat a l'At.C. Sant Pol i han arribat a debutar en categories Nacionals del futbol, aproximadament una cinquantena de jugadors han aconseguit aquesta efemèride. Quadre d'Honor  Domènech Balmanya i Perera: Girona Fc, Fc Barcelona, Fc Sète, Gimnàstic Tarragona, Ue Sant Andreu Joan Segarra i Iracheta: Fc Barcelona, Fc Vilafranca Lluís Carreras Ferrer: Fc Barcelona, R. Oviedo, R.Santander, R. Mallorca, At Madrid, R. Murcia, D. Alavés Joan Talamàs Roca: Cf Lloret, Cf Calella Salvador Vilà Mataró: Deportivo De La Coruña Josep Maria Fulquet Lloveres: Fc Barcelona At Narcís Serra Martorell: Lluís Sagristà Moreu: Girona Fc, Cf Calella Lluís Sagristà Vila: Cf Calella, Ue Olot, Cf Gavà Joan Sagristà Sauleda: Ad Ceuta Joaquim Pujol Pou: Cf Calella Pere Tarridas Martin: Cd Mahón, Cf Calella Ricard Bachs Batllori: Cf Calella Enric Roig Morató: Cf Calella Manel Sauleda Paurès: Cf Calella Jordi Roura Bielsa: Cf Calella Ale

ESTADÍSTIQUES SANT POL 2CAT

ACTUALITZAT OCTUBRE 2021  Estadístiques de les 8 temporades a SEGONA CATALANA    Dades:  - Millor classificació : Temp 2019 - 2020 Centenari (2n classificat) - Millor Puntuació : Temp. 2021-2022 (66 punts) - Màxima victòria : UDA Gramenet 0 - Sant Pol 6 (Temp 15/16 j8) - Màxima derrota : Fundació Grama 5 - Sant Pol 0 (Temp 16/17 j6) - Partit amb més gols : 10 gols. CD Carmelo 6 - Sant Pol 4 (Temp 15/16 j30) - Segon equip menys golejat : Temp 15/16 (34gols) / Temp 17/18 (32gols) / Temp 21/22 (31gols) - Màxima ratxa imbatibilitat : 9 jornades (Temp 17/18 j25 a j33) Clubs amb els que s''han disputat partits oficials a 2cat2:   46 clubs Dinàmic Batlló Esp, Sarrià CP, Olimpic Can Fatjo CE, Catalonia UB, Catalana UD, Canyelles CE, EE Guineueta CF, Carmelo CD, EF Mataró CE, Singuerlin CF, Cirera UD, U. Llefià CF, San Juan Montcada UE, Ripollet CF, Lloreda CF, Premià CE, Equipo Ja CF, Tecnofutbol CF, Besos Baron de Viver CF, Montcada CD, Mataronesa UD, La llantia AD,

EL SOT DEL BAGUENY

L'At.C. Sant Pol realitza els seus entrenaments i partits al camp de futbol Mpal. Sot del Bagueny.  L'any 1910 es va començar a jugar al foot-ball en un terreny de joc improvitzat, a la zona on ara hi hauria el Sot del Bagueny. Les porteries estaven orientades primerament, una a llevant i l'altre a garbí.  Aquest camp de futbol és un dels més històrics de la comarca, ja que l'At.C. Sant Pol hi disputa els seus partits com a local des de finals de la dècada de 1920, un cop van finalitzar les obres del pont de la carretera de la Vallalta. Va ser llavors quan es va variar la fisionomia del camp ja que les porteries van passar a situar-se una mirant a mar i l'altre a muntanya. "La idea tingué gran acollida entre la joventut, ja que entre altres qualitats que reunia era la proximitat de la població i també el gran doll d'aigua que sortia de la mina del Molí i del safareig de Can Villar per rentar-se els jugadors després del partit" (Rodríguez i Su

ENTRENADORS PRIMER EQUIP AT.C. SANT POL

Llistat d'entrenadors i equips tècnics del Primer Equip de l'At.C. Sant Pol. Període recercat de la temporada 1968-69 a l'actualitat. Total: 56 temporades